Légy Te is a részese! – FINA Világbajnokság 2017 Budapest

Légy Te is a részese! – FINA Világbajnokság 2017 Budapest 

 

Budapesten rendezik meg a 17. FINA Világbajnokságot idén nyáron.  Az esemény során hat sportágban küzd több ezer élsportoló, öt különböző helyszínen. Az önkéntesprogram keretein belül pedig Te is csatlakozhatsz a 2017-es FINA Világbajnokság Szervező Bizottságának csapatához!

Írta: Ökrös Kinga

Páratlan esemény kerül megrendezésre fővárosunkban. A már korábban lebonyolított úszó, szinkronúszó és vízilabda Európa-bajnokságok után idén először ad otthont Magyarország a „vizes” Világbajnokságnak. A megmérettetés két részből áll: június 14-től 30-ig a FINA Világbajnokság, augusztus 7.-e és 20.-a között pedig a FINA Masters Világbajnokság kerül megrendezésre. A versenyre a világ minden tájáról érkeznek profi sportolók, akiket eddig csak a televíziós közvetítések alkalmával láthattunk. Most élőben is szurkolhatunk nekik! A versenyek helyszínéül Budapest és Balatonfüred szolgál. A Battyány tér dunai partszakaszánál felállított ideiglenes medencében az extrém sportnak számító óriás toronyugrás kerül megrendezésre, amelyet csak 2013-ban emelt a FINA (Fédération Internationale de Natation) a világbajnokság programjába.

Tudtad, hogy a versenyzők közel 90 km/h-s sebességgel érik el a vízfelszínt? Éppen ezért csak lábbal szabad leérkezniük és mentőbúvárok várják őket a vízben. Ugyancsak mobilmedencében kerül sor a szinkronúszó csapatok versenyzésére is, amelyet a Városligeti tavon állítanak fel. Budapest legújabb sportkomplexuma, a Dagály Úszóaréna ad majd otthont az úszó, és a műugró versenyeknek. Az újonnan felépülő létesítmény a Világbajnokság ideje alatt több, mint 12000 fő befogadására lesz képes. A vízilabdások a már-már legendásnak számító Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában küzdhetnek meg egymással, amelyet 1930-ban építettek az első magyar olimpiai bajnok tiszteletére. A fővároson kívül, Balatonfüreden rendezik meg a nyíltvízi úszást, amely mindig komoly kihívást jelent a versenyzők számára. Tavakban, folyókon vagy tengerben kell úszniuk a sportolóknak, ami váratlan akadályokat hozhat.

Ha téged is érdekelnek az előbb említett sportágak, vagy csak szívesen részt vennél egy ekkora horderejű esemény szervezésében, nincs más dolgod, mint jelentkezni önkéntesnek! A FINA Világbajnokság Szervező Bizottsága lehetőséget nyújt, hogy betekintést nyerjünk a világ egyik legnagyobb sporteseményének a színfalai mögé.

Az eseményen mindenki lehet önkéntes korra, nemre, lakóhelyre, képzettségre, vagy képességre való tekintet nélkül. A megkötés csupán annyi, hogy minimum 10 napos kötelezettséget kell vállalni. A jelentkezési lap kitöltésével (amelyet a hivatalos honlapon megtalálsz) máris bekerülsz az önkéntesek csapatába. Kiválaszthatod, hogy mely sportágak szervezésénél segédkeznél, és azt is te döntöd el, hogy milyen területen szeretnél dolgozni: például akkreditáció, csapatkísérés, vagy a nézők eligazítása érdekel inkább. A feladatkörök pontos leírását a jelentkezők beosztása után teszik közzé. Az önkénteseknek egy felkészítő programban kell részt venniük, ami egy általános és egy területi képzésből áll. Ez csupán egy, illetve 2-3 alkalommal fél napot vesz igénybe. Semmiféle előképzettségre nincs szükség, de mivel világversenyről van szó, természetesen az angoltudás előnyt jelent. A vidékről érkező önkénteseknek biztosítanak szállást, illetve minden résztvevő ingyenesen veheti igénybe tömegközlekedést az akkreditációs kártyával a világbajnokság alatt.

Szeretsz csapatban dolgozni? Kíváncsi vagy egy olyan világverseny hangulatára, amit több millióan követnek világszerte? Ha nem szeretnél elvesztegetni egy ilyen lehetőséget, nincs más dolgot tehát, csak kitölteni a jelentkezési lapot. A csatlakozási lehetőség még határozatlan ideig nyitva áll, szóval ne habozz! A világ szeme Rajtad áll!

 

 

Címkék: 2017 Fina