Nincs B terv

kata1.jpg

Igen, tudom-tudom, a csapból is a környezetvédelem folyik már, és van, akit aggaszt, van, akit hidegen hagy. Illetve akadnak olyan emberek is, akik úgy vélekednek az egészről, hogy ők fáznak télen. Kit érdekel a globális felmelegedés, a környezetszennyezés, hogy megfulladunk a műanyag üvegektől, zacskóktól?

Azonban, elkeserítőnek tartom, hogy nem foglalkozunk eleget a témával, és a mi országunkban nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy ne legyen hatalmas az ökológiai lábnyomunk. Nem tanítják ezt az iskolában, a legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy mi szelektív hulladék, és mi nem. Viszont az olasz iskolákban évente 33 órában szerepel majd a klímaváltozás a 2020-as tanévtől, de a legtöbb országban még csak most fogadják el, hogy ez egy valós probléma.

kata2.jpg

Nap mint nap szembe jönnek instagramon, facebookon olyan tartalmak, amelyek felhívják a figyelmet a környezetünk védelmére. De azon kívül, hogy „szegény teknősök” mást nem hallottam még. Nem látom azt, a korosztályunknál, sem a szüleimnél, nagyszüleimnél, hogy komolyan vennék ezt a dolgot. Tudjuk, hogy létezik, de könnyebb becsuknunk a szemünket, és nem foglalkozni vele, mint szembe nézni az igazsággal, hogy igenis mi tehetünk arról, hogy a Földünk haldoklik. És nem, nincs B bolygónk, nincsen még egy életünk, sem esélyünk. Viszont ennek ellenére, sem fogjuk vissza magunkat, hiszen az emberiség egy fogyasztói társadalom. Erre épül ma már minden. Minden elromlik vagy meghibásodik 2 éven belül, majd veszünk másikat, a régi meg szemét lesz. Azonban a sok pazarlást és nemtörődömséget a Földünk megérzi.

kata3.jpg

Itt egy-két elkeserítő tény a közelmúltból

  • Egy kutatás szerint a császárpingvinek is a kihalás szélére sodródhatnak az évszázad végére, ez pedig mind annak köszönhető, hogy az Antarktisz jege rohamos gyorsasággal olvad
  • Velencében árvíz van
  • Amazonas mentén az esőerdő, illetve Ausztrália is folyamatosan lángokban áll, emiatt körülbelül 500 millió állat veszhetett oda a bozóttűzekben és több veszélyeztetett állatfaj ki is halhat
  • Hawaiinál hétszer annyi a műanyag, mint a hal, és ezek az élőlények szervezetébe kerülnek
  • Azonban nem csak, a vizekben megtalálható szemét jelenti az egyetlen veszélyt a vízivilágra. Rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt. Szaporodnak a „halálzónák”, ahol a legtöbb élőlény nem tud megélni.

kata4.jpg

  • Az általános természeti katasztrófák száma megnégyszereződött a klímaváltozás miatt
  • Egyre többen halnak meg a légszennyezés következtében légúti betegségekben

 

Ez a pár dolog is elég szörnyű, de ez nem minden. Ha nem változtat az emberiség a hozzáállásán, akkor ez csak rosszabb lesz. A legtöbben, úgy gondolkoznak, hogy nem múlik rajta semmi, de ha mindenki eggyel kevesebb műanyag üveget venne meg, akkor már 7 milliárddal kevesebb palack lenne.

Írta: Mecséri Kata