ALBI / KOLI / OTTHON - Te hol fogsz lakni?

 „Gratulálunk, felvettek a Külkerre!” – hangzik a fejedben újra és újra, mióta megvolt a pontkihirdetés. Biztos izgulsz, milyen lesz a suli, a szaktársaid (jófejek). Még az is izgathatja a fantáziád, hogy nehezek lesznek-e a tárgyaid (némelyik), na és persze, hogy hozzájuthatsz-e az életmentő rántott húsos szendvicshez a büfében a nagyszünet vége fele (nem). De az is tuti megfordult a fejedben, hogy mindezeken mégis hol fogsz agyalni rövidesen. Albiban, esetleg koliban, netán a jól megszokott otthon melegében? Mindegyikben van jó és rossz, ezeket szedtük össze nektek!

ALBI

988513_977170452301081_8751372833563910995_n.jpgDóri szerint:

Tök jó, hogy: Végre független(ebb)né válhatsz, senki nem parancsol rád, hogy itt az ideje a nagytakarításnak, vagy hogy vidd le a szemetet.

Kaja? Senki nem vár gőzölgő vacsival az asztalon és a szennyes sem mossa ki magát. Ha jót akarsz magadnak, szorosabbra fűzöd a viszonyt egy szakácskönyvvel, és megtanulod az alap konyhai trükköket.

Partyfront: Bármikor szólhatsz a haveroknak, barátoknak és összerántasz egy spontán bulit. Úgyis mindig azok a legjobbak, nem igaz!? Már csak azért kell elmorzsolnod egy imát, hogy a szomszéd néni és kisgyermekes anyuka is elég toleráns legyen a hajnali dili során.

Moneymoneymoney: Érdemes fontolóra venni egy lazább diákmunka elvállalását, hogy ezzel megkönnyítsd a szülők dolgát. A mindennapos kiadások mellett ugyanis ott van még az albi havidíja, na meg a rezsi és a buli is.

Tuti tipp:  Albérlet kereséskor mindenképp olyan embert válassz lakótársadnak, akivel jóban-rosszban elviselitek majd egymás napi nyűgét, bajait. Ha egy házisárkánnyal költözöl össze, az hosszú távon neked nem lesz jó, de valószínűleg neki sem. 

KOLI

10995788_977170532301073_3618027078068075373_n.jpgFlóri szerint:

Tök jó, hogy: A koli nagyon menő. Nem kell azon agyalnod, hogy mit, hol, és kivel csinálj, mindig adott a buli, a jó kedv, és a szórakozás. Pihenésről vagy tanulásról szó sincs, vagy csak nagyon ritkán, mikor épp nem dübörög a fal a tuc-tuc, veretős party mixtől.

Kaja? Az evés macera. Ha a rendelés mellett döntesz, akkor számolnod kell plusz kiadással, és nem utolsó sorban plusz kilókkal is. A főzés sem olyan, mint otthon, mert vagy működik a tűzhely, vagy nem. Órák után érdemes beüzemelni a sütőt, mert ha nem teszed meg, akkor még estére sem lesz kész az ebéded.

Kínos:  Ha fürdeni mész, akkor is reménykedsz abban, hogy egy szál törölközőben épp ne fuss össze senkivel a folyosón. Ilyenkor hálát adsz az Úrnak, hogy kitalálta a közös zuhanyzót. A személyes teret is felejtsd el, majd a hétvégén egyedül lehetsz a vidéki szobácskádban. Addig is kitartás.

Moneymoneymoney: Suli mellett ajánlott bevállalni valamilyen diákmelót, mert mindig jól jön a plusz zsebpénz, és akkor legalább nem anyától meg apától kell kunyizni dohányra, vagy piára, mondván, hogy „kajára kell a zsé.”

kvik-szoba.jpg

 

OTTHON

Tomi szerint:10363589_977169938967799_2059648446347894289_n.jpg

Javaslom: Amennyiben nem laknak túl messze a szüleid a sulitól, akkor lakj otthon!

Negatív: nem feltétlenül az édesanyád arcát akarod látni, életed bulijából hazaérve, amikor már csak gügyögni tudsz. De az sem hátrány, ha nem látják, hogy a főiskolán nem csak tanulásból áll az élet. Minek tanulnék, mikor még van két hét a vizsgaidőszakig?!

Kaja: Bizony igaz, a hazai kosztnál soha semmi nem lesz jobb.

Király, mert: Van egy hely, amit megszoktál, ahol ismernek és szeretnek téged. Mert a sok pörgés után néha jól jön a nyugi. És mert még csak a húszas éveid elején jársz, lesz elég időd felnőni.