A fagyos, téli esték megmentője: A forralt bor

A téli időszak beköszöntével mindenütt megkezdődik a karácsonyi hullám. A szürke, borongós utcákat betölti a kidíszített üzletek és lámpák fénye, míg a fagyos levegőt bejárja a jól ismert forralt bor fűszeres illata, amely mindenki számára meghozza az ünnepi hangulatot. Na, meg persze garantáltan segít a lefagyott végtagok felmelegítésében!

Írta: Sátori Fanni

11084267_977170525634407_2363957507586868945_n.jpgIlyenkor a belváros megtelik a karácsonyi vásárok standjaival és megannyi kínálatával, melyek között a forralt bor mindig is kiemelkedő szerepet kapott. Hiszen, ha tél, akkor forralt bor! Akár végig is kóstolhatnánk az összes helyen és pontozhatnánk a megannyi szeszes nedűt - bár valószínű, hogy az utolsó helyeken már az ízére sem emlékeznénk,- mégis úgy gondolom, hogy mind közül az otthoni bizonyul a legfinomabbnak. Otthon, ízlés szerint készíthetjük el, variálva a fűszerek adta lehetőségekkel. Nincs is jobb érzés, mint összeülni a barátokkal és legurítani pár pohár gőzölgő bort, ami akár egy lazább estéhez, egy egész napos program tökéletes lezáráshoz vagy egy buli előtti kis alapozáshoz is tökéletesen passzol. Ehhez persze némi előkészületre is szükség van, és nyilván egyszerűbb megvenni egy szakállas bácsitól a sarki bódéban. Mégis itt van egy kis segítség és a bűvös recept, ha kedvet kaptál az otthoni elkészítéshez.

19594.jpg

Elsőként fontos leszögezni, hogy csalóka a neve, ugyanis a bor, sokkal alacsonyabb hőfokon forr, mint a víz. Ebből adódóan a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk vele, ha felforraljuk, úgy akár óvodás csoportnak is adhatjuk tea helyett. Tehát figyeljünk a bor forralása közben!

Hozzávalók:

  •   750 ml bor (vörös, száraz - ne koccintós, illetve tablettás legyen), mennyisége természetesen a személyektől függ
  •   70 g kristálycukor
  •   két rúd fahéj (egész)
  •   8 szem szegfűszeg
  •   3 szem szegfűbors
  •   2-3 narancs, citrom, akár eper
  •   2 szem zöld kardamom (ha nincs, elhanyagolható)

Elkészítés:

  1.     A bort, a cukrot, és a fűszereket egy fazékban forrás előtti állapotig közepes lángon, lassú kavargatással melegítjük. Ne forraljuk fel, mert elrontja az aromáját!

 

  1.     Ha felmelegítettük, tegyük bele a citromot, a narancsot, amibe szegfűszeget tűzdeltünk, az ínyenceknek esetleg epret. Ha szükséges, plusz cukorral édesíthetjük, majd bögrébe öntve forrón tálaljuk.

 

A lustábbak és kezdők számára - akik nem szeretnek kísérletezni - kapható már készen palackozva is, amit csak fel kell dobni a tűzre, majd gyümölccsel ízesíteni. Akad olyan lehetőség is, hogy kész forralt bor fűszerkeveréket veszünk, amit csak bele kell rakni a borba. Ha nagyobb mennyiséget készítünk belőle, elrakhatjuk a hűtőbe és napokkal később is elkortyolgathatjuk egy kellemes estén.

4.jpg

A forralt bor ajánlott fogyasztása fősulisoknak:

A vizsgaidőszak beköszöntével, akárhogy is nézzük, néha kellenek tanulásmentes esték, hiába tervezted úgy: most pedig leülsz tanulni. Néhány bögre ,- fiúk esetében - kondér forralt bor igen kreatívvá tudja tenni az embereket, és itt most nem csak a tanulásra gondolok. Egy stresszes nap után nagyon jó kikapcsolódást nyújt, és nem mellesleg jól fogsz aludni tőle.

A szorgalmi időszakban érdemes egy termoszban gőzölgő forralt borral beülni egy órára. Ha megosztod ezt egy társaddal, biztosan maradandó és emlékezetes órán lesztek túl. Ezt csak a merészeknek ajánlom, saját felelősségre!

Tehát minden kezdőt csak buzdítani tudnék arra, hogy próbálják ki, alakítsák ízlés szerint! Azt hiszem, azoknak, akik jártasak a készítésében nem kell túlmagyaráznom, miért is jó ez. Egyszerűen csak élvezzük ezt az időszakot, tegyük különlegessé a napokat és hozzunk egy kis melegséget - borral kompenzálva - a hideg estékbe!

mulled-wine-without-the-alcohol.jpg