Mi mindent szabad? Gyorstalpaló a vagyonőrök jogairól

11083893_977170535634406_7888621188149344468_n.jpgAz utóbbi hetekben tele volt a sajtó a biztonsági őrök által elkövetett atrocitásokkal. Ahogy ezeket olvastam, úgy jutott eszembe, hogy egyáltalán semmit nem tudok arról, hogy mit tehetnek meg velem. Kicsit utánanéztem a témának, ennek az eredményét olvashatjátok alább.

Írta: Győrbíró Dávid

A személy- és vagyonőrökről (és egyébként még a magánnyomozókról) a 2005. évi CXXXIII. törvény rendelkezik. Négy csoportra lehet őket osztani: testőrök, magán- és közterületek őrzői és pénzszállítók. Közterületnek számít, tulajdonosától függetlenül minden olyan hely, amit korlátozás nélkül mindenki használhat. Közülük legfőképp a nyilvános helyeken dolgozókkal fogok foglalkozni.

Szekusként dolgozhat minden büntetlen előéletű, szakképesítéssel és középiskolai végzettséggel rendelkező felnőtt. Az erről szóló igazolványt a rendőrség állítja ki. Tevékenységüket egy szakmai kamara ellenőrzi, ha valami kihágást követnek el, akkor ezt értelemszerűen elveszik. Sok szórakozóhelyen sajnos nem ilyen személyzettel dolgoznak, az ő ellenőrzésük bajosabb.

Zárt területek őrzésénél kötelező a formaruha is, amin fel van tüntetve az őrző-védő cég neve. Ez nem hasonlíthat más fegyveres szervezetek egyenruhájához. A fentebb említett feketén dolgozó őröket így szinte egyből ki lehet szúrni. A lényeg az, hogy egyből felismerhesd, hogy kivel van dolgod. Amíg ez nem teljesül, addig nem vagy köteles őt biztonságinak tekinteni. Persze amíg ő egy két méteres mázsás kopasz, addig nincs más választásod.

biztonsagi-or_650x433_1.jpg(fotó:Hír24)

 

És mit tehetnek? A bolti őr ki- és belépéskor átvizsgálhatja a csomagokat, de csak azokat. A személyiségi jogainkat nem sérthetik: a motozáshoz például nincsen joguk. Egy rendezvény biztosításánál ugyanezek a szabályok érvényesek, azzal a kivétellel, hogy a kilépők nem ellenőrizhetőek. Igazoltathatnak is, azonban ha ezt magadtól nem teszed meg, akkor már rendőrre van szüksége. A motozás itt is kizárt; kizárólag fémtárgyakat észlelő eszközzel ellenőrizhetik a testünket. Szórakozóhelyeken ilyennel még nem találkoztam, ugyanakkor nem egyszer tapogattak végig. Efelett mondjuk szemet tudok hunyni, én sem szeretném, ha valaki késsel jönne be. A rendetlenkedőket kitilthatják, ha pedig már benn vannak, akkor felszólíthatják őket távozásra, szükség esetén ki is vezethetik őket. Ezzel kapcsolatban is sok panasz éri az őröket. Sokszor történik meg fiatalokkal (legfőképp fiúkkal), hogy látszólag ok nélkül nem engedik be őket. Az indok általában az, hogy túl sokan vannak a srácok. Egy tíz fős fiútársaság még a jó kondiban lévő őröknek is okozhat problémákat. Ha bűncselekményt észlel, a biztonsági megakadályozhatja azt és lefoghatja a bűnöst, azonban rögtön a rendőröknek kell átadni a törvényszegőt. Feleslegesen egy percig sem tarthatja fogva. Az intézkedésnél egy elvet kell szem előtt tartaniuk: arányos mérvű kényszerítő testi erő alkalmazása. Ha a Blahán indokolatlanul megvernek a Mekiben, akkor az szinte bizonyosan nem felel meg ennek. A jogszabályok és egyéb biztonsági előírások betartásával a biztonsági őr gázsprayt, gumibotot, kiképzett őrkutyát, esetleg lőfegyvert is tarthat magánál, ezeket viszont csak jogos védelem és végszükség esetén alkalmazhatja. Akkor számít valami jogosnak, ha a védelem által okozott kár nem haladja meg azt, amit a támadás okozott volna.

Ha jogtalanság ér, ne habozz! Feljelentést lehet tenni a rendőrségnek, ők a gyanúsított ellen úgy fognak eljárást indítani, mint egy civil ellen. Pláne, ha nincs is igazolványa. Bizonyíték hiányában azonban itt sajnos sokat nem tudnak tenni. Ebben az esetben talán érdemes a tulajdonoshoz menni, ők talán törődnek azzal, ha sok panaszt hallanak a biztonsági szolgálatra. Ne feledjük azonban, hogy annak ellenére, hogy a biztonságiakkal sok a gond, azért néha mégis megnyugvást okoznak, kinn tartják a lumpen elemeket.