Lucid dreaming gyorstalpaló

 

dsc_9663.jpgBiztos álmodtál már arról, hogy épp zuhansz, de felriadsz, mielőtt földet érnél, dínók/szörnyek üldöznek és menekülnél, de földbe gyökerezik a lábad, víz alatt úszol és nem kapsz levegőt. Álmaink során elhisszük, hogy ez mind reális, de mit szólnál, sőt mit tennél, ha tudatában lennél, hogy minden valósnak hitt pillanat csak álom?

Írta: Ronny

Mivel itt a nyári szünet és mindenkinek több ideje akad kísérletezgetni, bemutatok pár technikát, amivel elsajátítható a tudatos álom, azaz a lucid dreaming!

A valóságteszt a legkézenfekvőbb: naponta többször tudatosítsd magadban, hogy ébren vagy, nézd meg az időt, a ruhád, a környezeted, a feladataidat és közöld magaddal, hogy ez a valóság. Ha ez a fajta ellenőrzés a rutinoddá válik, álmod során rá fogsz jönni, hogy álmodsz és onnantól kezdve a cselekményeidet tudatosan fogod tudni irányítani.

Egy másik módszerrel elalvás közben a tudatodnál maradsz és nem a külvilágra, hanem a saját ingereidre figyelsz. Ez némileg kellemetlen lehet, mivel átéled az alvás paralízist, azaz az agyad lebénítja a tested, hogy az álom közben kiadatott parancsokat a valóságban ne hajtsd végre és nehogy megsérülj. Amennyiben tudatodnál vagy, ez nagyon félelmetes, pláne annak, aki először tapasztalja. Mert mi történik pontosan? Ilyenkor felgyorsul a szemmozgásod és szabálytalan lesz a légzésed. Az alvásciklusunk során ez az úgynevezett REM (rapid eye movement) fázis, ami alatt álmainkat látjuk.

sleep-paralysis.jpgHenry Fuseli: A rémálom

Ezen kívül még létezik egy speciális készülék is, ami észleli amikor a REM fázisba estünk és fény vagy hangjeleket küld, amitől öntudatra ébredhetünk álmunkban.

Mivel befolyásolhatjuk még az álmainkat? Ha például egy irányba fókuszálunk, akkor megállítjuk a szemmozgásunkat, ezáltal kiléphetünk a REM fázisból. Ha még több időt szeretnénk ott tölteni, akkor működni szokott az is, ha álmunkban megfordulunk így tudatosítva az álmodás tényét.

Ha kedvetek támad mindezt kipróbálni és kísérletezni, legyetek türelmesek, nem mindig sikerül elsőre! Ha azonnal elérjük, hogy néhány másodpercre a mi kezünkben legyen az irányítás, az már remek kezdet!

Fontos tisztáznunk, hogy ezekkel a trükkökkel nem azt álmodjuk, amit csak akarunk, továbbra is az agyunk gyártja a helyszínt, mi viszont befolyásolhatjuk a cselekményeket. Tehát, ha mondjuk egy dzsungel közepén találod magad és egy T-Rex van a nyomodban, akkor dönthetsz úgy hogy odamész és megsimogatod, mert tudod hogy álmodsz és nem érhet semmi baj. Ha pedig valami bitang sportkocsiban eszmélnél fel, nem kell kímélni a kuplungot, taposd padlóig a gázt és ne zavarjon, ha meghúzod a verda oldalát! A megkérdezettek többségben egyébként szexre és verekedésre használták a lucid dreaminget, de a lehetőségek tárháza a kreativitásodra van bízva. Élj vele!

lucid-dream-flying.jpg