Nincs légkondid? Ne aggódj, tudunk pár tippet a hőség ellen!  

 

11083851_977170828967710_8033559663832828103_n.jpgBár már erősen csúszunk ki a nyárból, még mindig elviselhetetlen hőség vesz minket körül. Napközben is kibírhatatlan  a meleg, de mégis az este/éjszaka az, amikor a legjobban érezzük a kánikula hatásait. Persze vannak, akik ilyenkor már a peremkerületekben és vidéken érzik az esti szellő jótékony hatásait. Meg akadnak olyanok, akik légkondival vészelik át a nyár legelviselhetetlenebb napjait. Azonban sokan élünk a betondzsungelben, ahol nincs szellő és legtöbbször a légkondi is megoldhatatlan probléma. Így cikkünkben olyan módszereket szedtünk össze, amelyek segíthetnek, hogyan hűtsd le magad a négy falad között, hogy aztán másnap tényleg kipihenten kezdd a napod. Lesz limonádé is! Kérsz?

Írta: SteinKrisz

Alapjáraton kezdjük a bézik módszerekkel, így haladva a népi hagyományok felé. Fontos elmondani, hogy ki lehet próbálni az összes technikát egyszerre, azonban nem biztos, hogy eredményes lesz. De puding próbája az evés!

Ventilátor

Szerintem mindenkinek van, és két hónapja non-stop forgatja a levegőt. Ha neked pont nincs, akkor szerezz be egyet mindenképp, kellemes perceket okozhat. Azonban vigyázz, mert a hosszú ideig magunkra irányított ventilátor által fújt levegő sok kár tud okozni a szervezetedben! Számoltak már be arcüreggyulladásről, kötőhártya-gyulladásról, krónikus fejfájásról. Tehát csupa olyan dolog, amely megkeserítheti egy-két napra/hétre az életünket.  Ennek ellenére érdemes egy órára megforgatni a levegőt a szobában, és nem is olyan nagy kiadás (pár ezer forintért már egész patent darabokat lehet vásárolni).

giphy_2.gif

 

Az ablakokat becsukni, redőnyt leengedni!

Minden vámpír napátvészelő receptje életmentő lehet a kíméletlen hőség idején, bármennyire hangzik hülyeségnek! A belváros egyik legnagyobb átka, hogy a külső levegő felizzik a rengeteg betontól, és nyitott ablakon pont ez a meleg levegő áramlik be.

Solution pt. 1: csukd be az ablakokat! Jó, de akkor a nap süt be a szobába az ablakon keresztül, ergo melegebb lesz így is levegő.

Solution pt. 2: redőny leengedni és/vagy a függönyt behúzni! Ez azért kell, mert redőny/függöny jelentősen visszaveri a napsugarakat. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lesz ettől függetlenül meleg a lakásban, de mégiscsak jobb környezetet varázsol estére, mint az állandóan nyitott ablak. (Ha a nappalokat is a besötétített lakásban töltöd, azért néha menj ki a napfényre, mert a túlzott sötét depressziót okozhat).
room-closed-curtains.jpg

 

Szellőztetés

A legősibb módszer, ajánlatos mindenkinek naponta kétszer kiszellőztetnie (a hajnali, reggeli órákban, illetve estefelé). Javasolt a kereszthuzat megteremtése ekkor, bár ez valahol megoldhatatlan. Ha neked ez még is kivitelezhető, örülj, aztán ablak bezár, függöny behúz és indulhat a nap!
window.gif

 

Hideg zoknikat a lábakra!

„Ez most komoly?!” – ezt a reakciót váltotta ki belőlem, mikor először hallottam erről a népi praktikáról. A legenda szerint, ha berakod a zoknid reggel a fagyasztóba, majd lefekvéskor kiveszed és felhúzod a lábadra, akkor nagyszerű, hűvös éjszakád lesz! Van benne ráció, mert a talpunkban rengeteg idegpont van, amiket ha hűtünk, a testünk is hűl. Igaz, rövid időn belül ez a zokni is szobahőmérsékletre melegedhet, de van megoldás erre is! A nyaralásról jól ismert hűtőtáskából a jégakkukat érdemes szintén a fagyóba tenni, majd a felhúzott zoknira erősíteni talp résznél. Kiválóan hűti a talpat! Bár reggel lábrésznél lehet egy kis víztócsa a lepedőn…

tumblr_ly7okfgzvp1qj27wto1_500.jpg

 

Párologtatás

Ha esetlen túl száraznak éreznéd a levegőt szeretett lakodban, érdemes néhány törülközőt hideg vízzel benedvesíteni, ami utána a szobában kiterítve ereszti ki magából a hideg párát.
4wjsoou.gif

Limonádé

Mondtam, hogy lesz! Mindenki kedvence a meleg napokon a hideg limonádé (és a még hidegebb sör), így ajánlatos rengeteg jégkockával telebombázott kancsós italt fogyasztani naponta. Már csak azért is, mert ebben a hőségben rendkívül fontos a folyadékbevitel!
14808381_l.jpg

Most akkor hideg vízben fürödjek?

Lefekvés előtt bizony jól esik a kissé hideg vizes zuhany! Ám a szintén népi praktika úgy tartja, hogy forró vízben az igazi fürdeni, még ha a lakásban tombol is az égető meleg. Ennek annyi szimplán az oka, hogy a forró zuhanyból kilépve a lakás hőmérsékletét kevesebbnek érezzük, így teremtve magunknak néhány percet, amikor nem szentségelünk az irtózatos hőség miatt.
shower.gif

 

Egy kis permet, mi lehűti a testet!

Szerintem érdemes, sőt hasznos beszerezni egy virágpermetező eszközt. Ezt meg lehet úgy is oldani, hogy az üres ablaktisztítós flakont NAGYON ALAPOSAN kimosod, hideg vizet töltesz a palackba és csak fújod magadra a vízpermetet. De ha nem akarsz a kimosással bajlódni, bármelyik barkács- vagy virágboltban találsz magadnak pár száz forintért tiszta virágpermetező flakont. Ezt lehet utcán is használni napközben, hiszen lehűt egy-két másodpercre és vizes sem leszel tőle!
3602_20120516105419.jpg

 

A végére hagytam a legtöbb munkálkodást igénylő, ám annál menőbb léghűtéses módszert, ami

A GETTÓLÉGKONDI!

Ehhez kell kisebb költségvetés, hogy össze tud hozni! Szükséged lesz két alig vagy nem használt festékes vödörre (egy kisebb és nagyobb vödör, mindkettőnek legyen teteje), illetve egy kis mérető ventilátorra (pár ezer forint és nem fogyaszt sokat). Ezen kívül, kelleni fog néhány rövid, de vastag pvc cső darab (amiből a nagypapa garázsában biztos található pár darab), egy tál jég (a tál nem fontos, de jég viszont legyen! Sok!!), és némi barkácstudás is elengedhetetlen. Az összeszerelést eme dolgoknak a lenti videóban láthatod. Kicsit költséges, sok munkát igényel, de abszolút megéri! A működése nagyon egyszerű, a vödör tetejére szerelt ventilátor fújja a vödörben párolgó jeget, és levegőkeverésnek köszönhetően a felszabadult hideg levegő a pvc csövön távozik, így hűtve le szobádat!

 

 

 

Ami kimaradt:

Erkélymosás

Sajnos nem tudunk abban hinni, hogy a naponta többször hideg vízzel felmosott erkély le tudná hűteni a lakást, így ez a módszer nem került be a to-do-listre. De ha esetleg bevált ez a stratégia, szívesen várjuk beszámolótokat a Kanyar Facebook oldalon komment vagy üzenet formájában!