A legsikeresebb magyar startupok fiatal tehetségeket támogatnak - Indul a Bridge Budapest ösztöndíja

A világsiker Magyarországról is elérhető, csupán egy jó ötlet kell hozzá, önbizalom, munka és kitartás - ennek megerősítésére indított 2 éve ösztöndíjat a Bridge Budapest non-profit szervezet. A Bridge tavalyi kutatása szerint a magyar fiatalok vállalkozási kedve felemás: nőtt a kockázatvállalási hajlandóságuk, ám  jövőképük pesszimista. Szerintük a siker a tudás és a teljesítmény helyett pusztán a kapcsolatokon múlik. A Bridge Budapest ösztöndíj ezen szeretne változtatni.

A Bridge ösztöndíj keretében tehetséges magyar fiataloknak nyújtanak 1 hónapos lehetőséget olyan sikeres magyar startupok főhadiszállásain mint az NNG, a Prezi vagy a Ustream. Az érdeklődők informatika, marketing, dizájn vagy sales területekre jelentkezhetnek. A kiválasztott jelentkezők megtapasztalják, milyen egy világhírű cégnél dolgozni San Franciscóban, a Távol-Keleten vagy épp Budapesten, fejlesztik kapcsolati hálójukat, és magukba szívják azt a látásmódot és hozzáállást, ami ezeket a cégeket sikeressé tette. És főleg: haza is hozzák mindezt.

web_osztondij_2.jpg

“Az ösztöndíj-programunk legnagyobb érdeme, hogy a visszatérő fiatalok új energiákat hoznak haza. Egy olyan közegbe, ahol gyakrabban beszélnek arról az emberek, mint nem lehet, mint arról, hogy mit lehet. Ők mind azt bizonyítják, igenis bármit lehet.” - mondja Árvai Péter, a Bridge Budapest elnöke, a Prezi társalapítója. 

“A külfödi irodákban töltött idő alatt olyan munka- és szervezeti kultúrával találkoznak az ösztöndíjasaink, amelyet nagyon hamar megértenek és elsajátítanak. Ez inspirálhat is arra, hogy minél több kreatív vállalkozás induljon el Magyarországról.” - magyarázza Fehér Gyula, a Bridge Budapest és a Ustream társalapítója. 

A sikerhez pedig egy kis önbizalommal és kemény munkával a fiatalok is hozzájárulhatnak. Ahogy egy tavalyi ösztöndíjas, Csuzi Marci fogalmaz: “Az ösztöndíj megerősítette azt bennem, hogy lehetséges vállalkozást indítani Magyarországon is. Megértettem: az a legfontosabb, hogy küzdjek a céljaimért.” Marci azóta - összefogva más lelkes, fiatal filmesekkel - saját gyártású rövidfilmeket készít. 

Az előbbi gondolatot egy másik tavalyi ösztöndíjas, Morovián Luca is megerősíti: “Rendkívül sok lehetőség tárul így elénk, hogy itt vagyunk ma már tizennégyen, mindannyiunknak nagyon sok ötletünk van, motiváltak vagyunk és szeretnénk valamit csinálni.” Ő a hazaérkezése után egyebek mellett vállalkozótársával egy közösségi finanszírozásról szóló könyvet adott ki, amihez közösségi finanszírozást használtak.

Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetője azt mondja, idén a tavalyi nyerteseket is bevonják a zsűrizésbe. “Akik elnyerik az ösztöndíjat, saját közösségeikben nagykövetként segítik majd a vállalkozói kultúra terjedését. Ők maguk fogalmazták meg, hogy olyan közösséget szeretnének létrehozni, ahol a jó ötletek és a tehetségek találkoznak. A Bridge Ambassadorok továbbadják a tapasztalataikat, saját vállalkozásokat alapítanak, egymás segíteni képes embereket kötnek össze. Mindazt, amire Magyarországnak szüksége van”.

csapat_2014.jpg

A Bridge Budapest ösztöndíj programra április 10-ig lehet jelentkezni.

Az eddigi Bridge Budapest ösztöndíjasok itt mesélnek a tapasztalataikról

Bridge Budapest Fellowship 2015 from Bridge Budapest on Vimeo.

 

via hu.bridgebudapest.org