Megmondjuk, mire kell inni holnap!

65039916d24f647f621a794cdbca8757.pngMindenki tudja, mit ünneplünk február 14-én.  Na és van itt valaki, aki tisztában van azzal,  hogy február 18-án miért érdemes kikelni az ágyból? Emeljétek poharaitokat, holnap hivatalosan is itt a Nemzetközi Borivó Nap!

 Írta: Cinti

 

Az ünnepnap érdekes módon nem a borról híres országokból származik, hanem az USA-ból, célja pedig nem más, mint hódolni ennek a hatalmas történelemmel rendelkező nedűnek.  Szerencsére egyre több országban ünneplik és vésik be a naptárakba február 18-át, mint gurítsunk-le-pár-pohárral-a-legjobb-hordóból napot. És akkor pont mi, magyarok ne állnánk be a borskóstolós sorba?!

Miközben kortyolgatsz és amennyiben még látod a sorokat, olvass el pár érdekességet február italáról!

  1. Nem a nők barátja

Hiszen ők sokkal hamarabb rúgnak be tőle, mint a férfiak és ennek semmi köze a termethez! Ha egy ugyanakkora férfi és nő ugyanannyi bort fogyasztana, a nő véralkoholszintje akkor is magasabb lenne. Hogy miért? A gyengébbik nem testében kevesebb a víz, így mondhatni, nehezebben hígul a szervezetükben az alkohol.  Ez pénztárcabarátabb opció, az igaz…
2.gif

  1. Egy kis bor = jó hancúr?

Egy olasz kutatás a szexuális élet és a bor közti kapcsolatokat boncolgatta. Az eredmények szerint azok a nők, akik naponta két pohár bort megisznak (nyilván nem a tablettásat), jobban élvezik az intim együttléteket, mint azok, akik nem nyúlnak alkoholhoz a nap folyamán.
3.gif

  1. Színében a sorsa

Hol termesztették a szőlőt? Milyen ott a klíma? A bor színe elárulja! A sötétebbek melegebb, míg a világosabbak hűvösebb éghajlatról származnak és az ízük is kevésbé intenzív.
4.gif

  1. Vannak, akik félnek tőle!

Oenophobia = félelem a bortól, irtózás az ízétől, a gondolatától is. Sok mindentől félhet az ember, ezek közül a bor tényleg gonosz és veszélyes lehet egy-egy görbe este alkalmával, valljuk be. Megadjuk a pontot.
6.gif

  1. „Egészségedre!”

Az ókori Görögországban a szolgának meg kellett kóstolnia a bort, mielőtt az az asztalra került, hogy megbizonyosodjanak róla: nem mérgezett és nincs káros hatással az egészségre.  Valószínűleg innen jön az ismert kifejezés is.
5.gif

  1. Franciaország, Olaszország és Spanyolország után Kalifornia a világ legnagyobb borgyárosa!

sn.gif

  1. Bort iszik, vizet prédikál?

Ha túl vizes vagy híg a bor íze, valószínűleg olyan szőlőből készült, amelyet zivatar alatt szedtek.

jh.gif

  1. Hippokratész a mai modern orvostudomány atyja, aki majdnem mindenre használta a bort gyógyszerként vagy épp lábadozás-segítő szerként.

m.gif

  1. Régen állatok bőrében tárolták a bort!

Főleg disznóbőrt fordítottak ki erre a célra és az ital így érintkezett a szőrös résszel is. Nyaami!
e.gif

  1. Az ókori Egyiptomban a bor raktározása csupán a fáraók privilégiuma volt.

1.gif