Karácsonyi süti receptek
Te se tudod mivel rukkolj elő idén? Vágynál valami újra? Fahéj, vanília, szegfűszeg, gyömbér és persze a mesés mézeskalács fűszerkeverék. Illatuk betölti a konyhát advent idején, és sok finomság is készíthető belőlük!
Tudjuk, hogy a zserbó, a bejgli és a többi klasszikus karácsonyi süti mellett nehéz újat kitalálni. De ha idén egy kis újdonságra vágysz, akkor szemezgess a következő színes, díszes, mókás és látványos sütik közül. Kettő nagyon különleges receptet fogunk megmutatni.
Ha egy süti mutatós, könnyebben fogy el, ha mellé még finom is, akkor nagyjából borítékolható, hogy miután kipakoltad az asztalra, percek múlva csak a morzsáit fogod látni.
Színes design tekercs
Hozzávalók
- 2 és 1/2 csésze liszt
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 csésze tejszín
- 1 csésze cukor
- 1 tojás
- 1/2 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál borsmenta aroma
- 1 evőkanál piros ételfesték
- 3 evőkanál tej
- díszítő drazsék, cukorkák, esetleg színes cukorreszelék
Elkészítés
- Keverd össze a lisztet, a sót, és a sütőport, majd tedd félre.
- Tedd a tejszínt és cukrot egy nagy tálba. Add hozzá a tojást, a vanília aromát, a tejet, és a borsmenta aromát, majd keverőgéppel alaposan dolgozd össze ezeket. Ezután folyamatos keverés mellett add hozzá a masszához a száraz egyveleget és dolgozd össze az egészet.
- Vedd ki a keverék felét a tálból, és tedd félre. A maradékhoz add hozzá a piros ételfestéket és keverd össze.
- Egy zsírpapíron nyújtsd ki a tésztát 4-5 mm vastag téglalapra. nyújtsd ki a tészta másik, ételfesték nélküli felét is.
- Nagyon óvatosan tedd egymásra a két tésztát. Vágd méretre a két tésztalapot, ha eltérőek, majd óvatosan tekerd fel. Ne aggódj, ha a tészta kicsit kezd elszakadni, amikor feltekered. Ez normális jelenség. Egyszerűen javítsd ki az ujjaiddal a szakadást.
- Egy tepsibe tegyük bele a díszítő anyagot, majd forgassuk bele a feltekert tésztát. Ne túl erősen, de azért dolgozzuk bele a díszítőelemeket a külső tésztarétegbe. Miután végeztünk ezzel, tegyük a tésztát a hűtőbe két órára, hogy pihenjen.
- Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.
- Szeleteljük fel a tésztát 1 cm-es szeletekre, és helyezzük egy tepsibe sütőpapírra. Süssük 10-15 percig.
Cake pop:
az ünnepi asztal dísze
A nyalókának álcázott sütemény receptje.
Hozzávalók
- 17 dkg eritrit vagy cukor
- 2 db tojás
- 6 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg mandulaliszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/3 teáskanál őrölt kardamom
- ¼ teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 15-17 dkg krémsajt
- 1 csipet só
- 120 g étcsokoládé
- 120 g fehércsokoládé
- cukorgyöngyök (ízlés szerint)
- 12 db pálcika vagy nyárs
Lépésről-lépésre
- Egy tálban két tojást az eritrittel habosra keverünk. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, a teljes kiőrlésű lisztet, a mandulalisztet, amit fahéjjal, kardamommal, gyömbérrel és egy csipet sóval fűszerezünk, és hozzáadjuk a szódabikarbónát is. Ezt a keveréket hozzáadjuk az eritrittel kikevert tojáshoz, és csomómentesre dolgozzuk.
Karácsonyi sütinyalóka, egészséges változatban: Első fázis
- A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 180 fokon, 40-45 perc alatt megsütjük. Ezután 12 órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk, hogy megszikkadjon a kész tészta. (Ha nincs 12 óránk, akkor 1-2 óra is elegendő.)
Így készíts sütinyalókát: Második fázis
- Majd összemorzsoljuk és a krémsajtot hozzáadva kis golyókat formázunk belőle, végül a hűtőbe tesszük dermedni. A fehércsokit és az étcsokit egy tálban gőz felett megolvasztjuk.
A sütik formázása: Harmadik fázis
- A nyársak vagy pálcikák végét először csokiba mártjuk, majd rászúrjuk a végére a sütigolyókat, és megforgatjuk a fehér vagy barna csokimázban. Ezüst, arany és piros cukorgyöngyökkel díszítjük. Pohárba, vagy oázisba állítva hagyjuk őket megdermedni a hűtőben.
Írta: Sylvester Fanni