Éltető italunk, a kávé

  Az az ital, ami nélkül már egy reggelit sem lehet elképzelni, ami segít, hogy kibírd ébren a másfél órás előadást a két gyakorlatod között, az a kávé. Mindennap megiszunk egy-két csészével, de nagyon sok mindent nem tudunk róla.

A kávécserje

  Érdemes kiindulni a legnagyobb általános tévhitből a kávéval kapcsolatban, ami pedig az, hogy az olaszokhoz fűzzük a legtöbb és legjobb kávékat. A kávé szempontjából a két legfontosabb tájegység Dél-Amerika és az afrikai országok, többek között Jemen. Egyrészt mivel a legtöbbféle kávét itt lehet inni, másrészt pedig ezeken a tájakon őshonos a kávécserje nevű növény. Bár megtévesztő a név, a kávé nem a babfajtákhoz tartozik, hanem a megtermett gyümölcs magjából pörkölik ki az általunk ismert kávészemeket. A kávécserje rokonsága kifejezetten széles, de csak két fajának a terméséből készítik az italt: a mindenki által jól ismert arab és a kevésbé ismert robuszta kávéból. Előbbi teszi ki világkereskedelmi szinten az eladás 75%-át.

Kávékereskedelem       

  Ha már belekezdtünk a kávé kereskedelmébe, talán a legfontosabb, amit tudni kell róla, hogy a világon a második legnagyobb forgalmú termék az olaj után. Szintén második helyet zsebelhet be magának a víz után, mint leggyakrabban elfogyasztott folyadék. Ráadásul a világ kávéfogyasztásának 65%-át mindössze három ország teszi ki, ezek pedig Németország, Franciaország és persze az Amerikai Egyesült Államok. A 2014-es kávé világnapja alkalmából (ami egyébként szeptember 29-én van) készítettek egy statisztikát, ami azt mutatta ki, hogy világszerte másodpercenként 16 ezer csésze kávé fogy el. Ennek a mennyiségnek a kielégítése céljából több millió termelő tevékenykedik és persze újabb és újabb kávézók nyílnak. Közel 25 millió kisebb termelő csupán a megélhetésért foglalkozik a kávéval. 

A kávé eredete

  A kávé eredetéhez két eseményt fűznek, hogy az első valós volt-e vagy sem, nem fog kiderülni, de mindenképp számon tartják. Először elvileg egy juhász lett figyelmes arra, Kr. u. 300 körül, hogy a birkái egyre élénkebben viselkednek, mikor egy bizonyos növény termését fogyasztják. Ezt elmondta egy közeli szerzetesrendnek, akik rájöttek, hogy pörkölés hatására finom italt lehet belőle készíteni. Egy másik történet szerint egy orvos használta gyógyszerként a kávét, amire a feljegyzéseiben quawa néven hivatkozott. A kávét élénkítő hatása miatt a XV. században kezdték használni és Magyarországon a XVII. században kezdett el elterjedni ”fekete leves” néven.

Kávéspecialitások

  A különböző kávézókban, büfékben akár több tucat fajta és különböző ízvilágú kávé közül válogathatunk és mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. Egyszerű espresso, cappuchino, latte macchiato vagy egy fűszeres mokka. Többféle alkoholos kávéból is van lehetőségünk választani már, szóval lehet keverni a szenvedélyeket. A Starbucksnak világszerte körülbelül 87000 különböző fajta italából lehet válogatni, de talán ami a legérdekesebb és persze a legdrágább, az a Black Ivory Coffee által forgalmazott kávé. Ennek az érdekessége az, hogy a kávészemeket egy speciális módon kezelik, miután leszedték az ültetvényről: megetetik elefántokkal. Gyomrukban lebomlik a protein és ezáltal egy sokkal fűszeresebb, tejcsokoládéhoz hasonlóbb ízvilágot fog kapni. Távozás után az ürülékből a kávészemeket összeszedve - nagyon komoly tisztítások után - a kávébabot kinyerik, majd Bangkokban pörkölik. A Black Ivory kávé néhány luxusszállodában kapható, kilogrammonként 1100 dollárba kerül (ami magyar forintban 240 ezer környékén lenne), egy csésze pedig körülbelül 50 dollár.

  Egy csésze kávé (akár életmentő céllal fogyasztjuk, akár ínyencként) apró, de fontos szerepet tölthet be mindennapjainkban. Lehet az 100 forint az egyetemi automatából, vagy 1000 egy kávézóban, aki szereti, úgy is meg fogja venni és inni, jól fog esni neki, felpattannak a leragadt szemei és éberebb lesz, mint a statisztika zárthelyin. Ha megjött a kedvetek egy jó kávézáshoz ezek után, irány egy jó kávézó, üljetek le, amíg kortyolgattok, és beszélgessetek egy jót! Egészségetekre!

 

Írta: Szűcs Jonatán