Tanulási módszerek az utolsó pillanatokra

„Úristen, holnap meg fognak húzni statból!”

- Egy egyetemi hallgató

Az elkövetkezendő két hónapban ilyen és ehhez hasonló mondatok biztosan elhangzanak majd a Külkeren, és persze a világ egyetemeinek nagy részén. Decemberben ugyanis az ünnepek mellett a vizsgaidőszak is kezdetét veszi. Ha te is tanulási problémákkal küzdesz, olvass tovább!

Írta: Győrbíró Dávid

studying-boh.jpg

11083893_977170535634406_7888621188149344468_n.jpgAmikor tanulni készül az ember, először a megfelelő környezetet kell megteremtenie a munkához. Rengetegen tanulnak úgy, hogy nyitott könyvvel nézik a tévét, interneteznek, esetleg alszanak. Ezeket a zavaró tényezőket azonnal ki kell zárni. Az egyetlen dolog, amire szükséged lesz, az a könyv és egy bögre tea vagy kávé (extrém esetekben kevert). Eddig azt hiszem, nem mondtam túl sok újat. A hallgatók többségének azonban (köztük nekem is) az idejük beosztásával akad baja, egyszerűen nem tudnak órákon keresztül csak tanulni.

Koncentrálj egyszerre csak egy témára! Foglalkozz vele 25 percig, majd egy-egy ilyen etap után pihenj 3-5 percet! A teljes anyag feldolgozása után tarts egy nagyobb szünetet, úgy fél óráig!  Ezt az időt, sőt akár a 25 percet is, érdemes sétával eltölteni. Erre, az ún. peripatetikus tanulásra/oktatásra már az ókori görögök is esküdtek. Ez a pomodoro technika, amit Francesco Cirillo talált ki a 80-as években. A szüneteket hívta ő „pomodoronak”, ami olaszul annyit tesz: paradicsom. Kifinomult elektronika használata kifejezetten ellenjavallt, Cirillo is egy egyszerű konyhai időzítővel dolgozott. Ezt meg lehet bolondítani valamiféle jutalmazásos rendszerrel; az alábbi képen például gumicukrokat raktak minden bekezdés végére.

A felkészülés általában azzal folytatódik, hogy elolvassuk az anyagot. Ezen a területen kifejezetten meg lehet gyorsítani a folyamatot. Szakvélemények szerint ugyanis az emberek nagy része egy hét éves kisiskolás szintjén olvas. Vigyázni kell, nehogy Woody Allen hibájába essünk: „Részt vettem egy gyorsolvasó-tanfolyamon. A Háború és békét nem egészen húsz perc alatt olvastam el. Az oroszokról szól.” Az olvasás sebességének növelése azonban nem feltétlenül megy a megértés rovására. Ennek fejlesztéséhez viszont idő kell. Érdemes kipróbálni ezt az oldalt. Gyors fejlődéshez vezethet, ha a tanulnivaló papíron is rendelkezésedre áll, hiszen ez átlagban 20 szó/perces sebességnövekedést is eredményezhet. Ha előre terveznél, itt akár azt is megmondják, hogy bizonyos könyveket mennyi idő alatt olvasnál el a saját tempóddal (a mikro könyv sajnos nincs benne a felsorolásban).

highlight.jpg

Ha mindezekkel készen vagy, memorizálnod kell az anyagot. Ehhez segíthet többek közt a táplálkozásod kisebb átrendezése is. Mint mindenhez, ehhez is szükséged lesz zöldségekre, mégpedig brokkolira, káposztára és általában mindenre, ami undorító ízű sötétzöld. Fontos még az omega-3 zsírsav pótlása is. Ennek természetes forrása a hal, de halolaj és kapszula formájában is be lehet vinni. Jó hír, hogy ezek mellett az emlékezőtehetségünket fejleszthetik olyan gyümölcsök is, mint az áfonya, a meggy és a cseresznye. Érdemes tanulás közben elropogtatni egy-két szem csonthéjast is, mert ezek is segítenek. Egyik napról a másikra sajnos ez nem fejti ki a hatását.

photoxpress_6024595.jpg

Effektív és gyors módszer lehet, ha több érzékszervedet is bevonod a tanulásba. Párhuzamosan két egyetem, az angliai Northumbria Egyetem és az amerikai Cornell Egyetem is kimutatta, hogy a rágózás segít. Ha tanulás és vizsga közben is ugyanolyan ízű rágót majszolsz, az agyad jobban dolgozik. Ugyanez átültethető a gyakorlatba zenével is. (Persze ügyelve arra, hogy tudjunk koncentrálni: vérhányós metállal valószínű, hogy nem fog menni.) Hasonló előnyt nyújthat az is, ha jegyzeteink szépen ki vannak dekorálva. Nagyon hatásos, persze időigényes is, ha kimásoljuk az anyagot post-it cédulákra és teleragasztjuk vele a lakást vagy koleszszobát.

A vizsga sikeressége azonban mégsem egészen ezen múlik. Egy egész félévet senki nem tud megtanulni egy hét alatt. A probléma igazi megoldása a megelőzésben rejlik. Mindenhol ezt halljuk, és lehet, hogy ostobaságnak tűnik, de így van.

Végezetül pedig jó tanulást és sok sikert kívánok az elkövetkező vizsgákhoz! Imádkozzatok és jól aludjátok ki magatokat előtte.

avatar.jpg