Ha már nincs értelme tovább élni – A Robert Enke sztori

11083851_977170828967710_8033559663832828103_n.jpgSzeretteink elvesztése iszonyú fájdalommal jár. Az űr, amit maguk után hagynak, képes elevenen felfalni az embert és komoly depressziót okozni. Ennél borzalmas csak az lehet, ha valaki a saját gyermekét kényszerül elengedni a másvilágra. Sokan nem bírják ezt feldolgozni: alkoholba menekülnek, tudatmódosító szereket használnak. Van azonban, aki a halált látja a fájdalom megszüntetésének egyetlen módjaként. A német válogatott és a Hannover 96 hálóőre, Robert Enke is ezt az utat választotta. Rá emlékezünk!

Írta: SteinKrisz

2009. november 10. – Bombaként robbant a hír, hogy a német labdarúgó-válogatott kapusát hajnalban elütötte egy vonat a Hannoverhez közeli Eilvese-nél. A hírekben elmondták, hogy az idegenkezűség kizárható, Robert Enke önmagával végzett. Az egész futballvilág megdöbbent Enke hirtelen halálán, hiszen hazájának egyik legjobb kapusa volt, karrierje felfelé ívelt. Joachim Löw szövetségi kapitány többször hangsúlyozta, hogy a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon első számú hálóőrként számít a Hannover játékosára, habár a szeptemberi selejtezőkön nem vett részt gyomorbántalmak miatt.

2009. november 11. - Felesége, Teresa, közleményt adott ki: férje 2003 óta súlyos depresszióban szenvedett, ezért vetett véget életének. Orvosi kezelés alatt állt, amit el akart titkolni a nyilvánosság elől. Kezelőorvosa elmondta, hogy Enke kizárólag ambuláns kezelést volt hajlandó vállalni. Elmondása szerint a kapust gyötörték a sikertelen évek: az, hogy hiába igazolta le a Barcelona, nem kapott komolyabb szerepet, a Fenerbache-nál pedig a szurkolók nem fogadták be.

gyi0058879302.jpg

2004-ben igazolt a Hannoverhez, ahol szép lassan alapember és csapatkapitány lett. Bár a német csapat érkezése után is a középmezőnyhöz tartozott, Enke hamar közönségkedvenc lett. 2007-ben végre behívták a válogatottba is. Nagyjából Hannoverbe kerülésével egyidőben megszületett a kislánya, Lara. Azonban a kislány szívrendellenességgel született és 2006-ban elhunyt, mindössze két évesen. 2009 májusában feleségével örökbe fogadtak egy nyolc hónapos kislányt, Leilát; így akarták oldani fájdalmukat. Enke folytatta az orvosi kezeléseket, és próbálta ezt a legnagyobb titokban tartani, mivel félt. Félt, hogy állapota miatt elvehetik tőle fogadott lányát, hogy le kell mondania mind a válogatottságról, mind a Hannover csapatkapitányi karszalagjáról, hogy be kell fejeznie karrierjét.

Enke orvosa, Valentin Marsker elmondta, a férfi búcsúlevelet hagyott feleségének, fogadott lányának és neki is, amiben bocsánatot kért a sok csalódásért, amit okozott. Marsker arra is utalt, hogy a kapust korábban is foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata, de ezt mindig megakadályozta egy kisebb siker, amibe kapaszkodni tudott.  

A halála utáni napon 35 000 szurkoló gyülekezett a hannoveri AWD-Arenanál, leróva tiszteletüket a népszerű hálóőr előtt. November 12-én bejelentették, hogy Enkét kislánya, Lara mellé temetik.  A szurkolók november 15-én vehettek végső búcsút a kapustól, koporsóját az AWD-Arena kezdőkörébe állították. 40 000 szurkoló látogatott ki a stadionba, illetve Enke korábbi klubjainak képviselői is itt vettek tőle végső búcsút. A Bundesliga 13. fordulójában minden mérkőzés előtt egy perces néma csönddel tisztelegtek a válogatott labdarúgó előtt. A Hannover játékosai az egész szezonban egy különleges mezzel emlékeztek volt csapatkapitányuk előtt. A csapat címere mellett egy karikába vésett egyes számot viseltek.

 

2010 januárjában a német labdarúgó szövetség (DFB) alapítványt hozott létre, mely Robert Enke nevét viseli és a mentális betegségekben szenvedőket, illetve a szívbeteg gyermekeket segíti.

2011 januárjában egy, az AWD-Arenahoz közeli utcát neveztek el a férfiról. Stephan Weil polgármester bevallotta, hogy ritkán neveznek el utcát nemrég elhunyt személyről, de Robert Enke kivételes egyéniség volt, aki mindenképpen megérdemli ezt az elismerést.

Halála óta a Hannover kétszer jutott ki Európa második legrangosabb tornájára, az Europa Kupára; a 2011-12-es szezonban egészen a negyeddöntőig jutottak. A bajnokságban viszont nem tudott fejlődni, azóta is stabil középcsapata a Bundesligának. A 2010-es világbajnokságon Manuel Neuer állt a kapuban, a német válogatott a harmadik helyet érte el a tornán.

2009. november 10-e minden hannoveri fejébe beleégett. Hat éve távozott el szeretett játékosuk, Robert Enke, mindössze 32 évesen. Nyugodjon békében!

 

robert-enke1.jpg