Veszélyben a riói olimpia?

f38db3a4482c39587a9aa2e7e5dda026.pngPár héttel ezelőtt nagy valószínűséggel tíz megkérdezettből kilenc embernek fogalma sem volt róla, hogy mi is az az Zika-vírus. Sőt, szinte biztos, hogy nem is hallott róla. Nemrég azonban bombaként robbant be a köztudatba ez a kórokozó, és azóta futótűzként terjed mind a híre, mind a hatása.

 

Írta: Dóri

 A Zika-vírus egyes – elsősorban trópusi – szúnyog- és kullancsfajok csípésével terjed. Nevét az ugandai Zika-erdőről kapta, ugyanis ott mutatták ki a betegséget először a ’40-es években. A baktériumokkal ellentétben azonban képtelen az önálló életben maradásra, csakis egy gazdatestbe történő sikeres bejutás után életképes. A megfertőzött emberek 80 %-a egy az egyben tünetmentes és anélkül „átmegy” rajta a vírus, hogy észrevenné. Nagy aggodalmat kelt azonban a terhes nők körében, hiszen esetükben sokkal nagyobb az esélye a mikrokefáliás, azaz kóros kisfejűségben szenvedő csecsemők világra jövetelének.

160101121706-zika-virus-aedes-mosquito-large-169.jpg

 Csak terjed és terjed

Annak ellenére, hogy az elmúlt héten jelent meg az első páciens Dallasban, aki szexuális úton fertőződött meg, a tudósok jelenlegi ismeretei alapján nem kell tartani tőle, hogy a Zika-vírus ebben a formában is terjedni kezd. Az illető valószínűleg egy korábban Venezuelában járt partnerétől kaphatta el a fertőzést, aki egy ottani szúnyogcsípés miatt vált áldozattá.

A vírus előbb vagy utóbb hazánkat is el fogja érni. Megjelenhetnek a fertőző szúnyogok nálunk is, viszont a mi klímánkon elszaporodni biztosan nem tudnak. Annak, aki a leginkább veszélyeztetett országokba készül utazni, mindenféleképpen nagy hangsúlyt kell fordítania a megelőzésre. Mivel ezek elsősorban nappali állatok, így könnyen észre is vehetőek. Egyszerű szúnyogriasztó krémet kenve a bőrünkre pedig nincs mitől félni. A szakemberek azonban úgy gondolják, hogy ezt akár egy figyelmeztető jelnek is betudhatjuk a jövőt illetően. Ez ugyanis egy kevésbé veszélyes vírusnak számít, hiszen ha egy nagyobb horderejű vírus terjedne ilyen sebességgel a világon, akkor a bolygónk népessége bizony nagy fenyegetésnek lenne kitéve. Lehet, hogy erre nem is gondolnánk, de ebben a pillanatban is számos, ehhez hasonló vírus pusztít a világon, főleg Afrika elmaradottabb pontjain, csupán ennek a ténye nem kelt ekkora visszhangot a sajtóban.

Ötkarikás kérdés

Hatalmas kérdőjel a jelenleg is egyre csak terjedő járvány kapcsán a 2016-os riói olimpia. Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy vajon megéri-e a gyermekvállalás előtt álló, olimpiára készülő sportolóknak a kockázat.Az ötkarikás játékok helyszínéül kitűzött brazil főváros ugyanis a legfenyegetettebb területek közé tartozik. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt állítja, hogy nincs ok aggodalomra, és az olimpiai játékok helyszínének megváltoztatása szóba sem került. Emellett már most elkezdik irtani a szúnyogokat, a rendezvény ideje alatt pedig napi rendszerességgel tesznek hasonlóképpen. Megnyugtatásként hozzátették, hogy a brazil szemléletben hidegebb augusztusban amúgy is kevesebb moszkitóval találkozhatunk.

k_epa20160126152-1024x575.jpg

Kétségbeejtő kilátások

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2016. február 1-jén a Zika-vírust és az ezzel járó járványt globális vészhelyzetnek minősítette. Korábban pedig nyilvánosságra hoztak egy megközelítő becslést, miszerint idén 4 millióra emelkedhet a Zika-vírussal fertőzöttek száma az amerikai kontinensen. A veszély elsősorban Közép- és Dél-Amerikában, valamint a Karibi-térségben jelentős. Az itt élő nők számára éppen ezért azt javasolták a hozzáértők, hogy amennyiben lehet, 8-9 hónappal halasszák el a gyermekvállalást.

zikawm1.jpg

Előrejelzések szerint, amennyiben a vírus továbbra is ilyen ütemben terjed, várhatóan a turizmusra is negatív kihatással lesz. Ráadásul a szakértők azon a véleményen vannak, hogy akár az egykori ebola-járványnál is komolyabb dologgal állhatunk szemben.