Íme az édesség, amit kötelező kipróbálnod márciusban!
Hiszen március 20. a nemzetközi Macaron Világnap! És persze, hivatalosan a tavasz első napja is. Miért ne kötnéd hát össze a kellemeset a hasznossal? Próbálj ki te is párat ebből az apró édességből, alább pedig olvass érdekességeket róla falatozás közben!
Írta: Cinti
1. RÚN vagy RÓN?
Nem mindegy, kérem szépen. A divatos kis kerek desszert helyes kiejtése "makarón" (macaron), bár sokan tévesen "makarúnnak" (macaroon) mondják. Tudtad, hogy az egy teljesen más édesség? Igaz, hogy mindkettő alapja a keményre vert cukros tojásfehérje, de míg a macaroon tetején kókuszos díszítés van és többnyire csokis az alapja, a macaron elengedhetetlen hozzávalója a mandulaliszt, aminek köszönhetően az eredmény egy picit "szexibb" és letisztultabb lesz.
2. Made in Italy?
Bizony, az első macaron Olaszországban készült Medici Katalin francia királyné egyik séfjének köszönhetően 1533-ban.
3. A macaron eredetileg nem volt töltött.
Egyszerű kis lapos sütinek indult, aminek tojásfehérje, cukor és mandulaliszt volt a fő alapanyaga.
4. A 20. században a luxus francia pékség (Ladurée) tulajának unokája, Pierre Desfontaines találta ki a macaron végleges, töltött verzióját.
A párizsi krémként ismert "ganache" vajas alapú, csokoládé ízű, igen intenzív krém segítségével apró macaron-szendvicseket készítettek, ami hamarosan a legnépszerűbb francia édesség lett. Az elegáns külső és utánozhatatlan íz megállíthatatlanul a világhírnév felé sodorta Desfontaines ötletét.
5. A Nemzetközi Macaron Nap ötlete New York városából származik.
A helyi pékségekben és cukrászdákban rengeteg ingyen macaron-t kóstolhatnak az emberek március 20-án! Természetesen a világ többi országában is nagy népszerűségre tett szert ez az ünnepnap, amely alól hazánk sem kivétel. Irány egy jó kis délutáni macaron-túra!
6. Egy átlagos macaron 70-100 kalóriát tartalmaz.
Egy muffin például akár 400-at is.
Kérdés ezek után, melyiket is válaszd?