Íme az édesség, amit kötelező kipróbálnod márciusban!

65039916d24f647f621a794cdbca8757.pngHiszen március 20. a nemzetközi Macaron Világnap! És persze, hivatalosan a tavasz első napja is. Miért ne kötnéd hát össze a kellemeset a hasznossal? Próbálj ki te is párat ebből az apró édességből, alább pedig olvass érdekességeket róla falatozás közben!

 

Írta: Cinti

 

1. RÚN vagy RÓN?

Nem mindegy, kérem szépen. A divatos kis kerek desszert helyes kiejtése "makarón" (macaron), bár sokan tévesen "makarúnnak" (macaroon) mondják. Tudtad, hogy az egy teljesen más édesség? Igaz, hogy mindkettő alapja a keményre vert cukros tojásfehérje, de míg a macaroon tetején kókuszos díszítés van és többnyire csokis az alapja, a macaron elengedhetetlen hozzávalója a mandulaliszt, aminek köszönhetően az eredmény egy picit "szexibb"  és letisztultabb lesz.

 1.JPG

 

2. Made in Italy?

Bizony, az első macaron Olaszországban készült Medici Katalin francia királyné egyik séfjének köszönhetően 1533-ban.

macarons-pipingganache.jpg 

 

3. A macaron eredetileg nem volt töltött.

Egyszerű kis lapos sütinek indult, aminek tojásfehérje, cukor és mandulaliszt volt a fő alapanyaga.

2.jpg 

 

4.  A 20. században a luxus francia pékség (Ladurée) tulajának unokája, Pierre Desfontaines találta ki a macaron végleges, töltött verzióját.

A párizsi krémként ismert "ganache" vajas alapú, csokoládé ízű, igen intenzív krém segítségével apró macaron-szendvicseket készítettek, ami hamarosan a legnépszerűbb francia édesség lett. Az elegáns külső és utánozhatatlan íz megállíthatatlanul a világhírnév felé sodorta Desfontaines ötletét.

 3.jpg

 

5. A Nemzetközi Macaron Nap ötlete New York városából származik.

A helyi pékségekben és cukrászdákban rengeteg ingyen macaron-t kóstolhatnak az emberek március 20-án! Természetesen a világ többi országában is nagy népszerűségre tett szert ez az ünnepnap, amely alól hazánk sem kivétel. Irány egy jó kis délutáni macaron-túra!

4_1.jpg 

6. Egy átlagos macaron 70-100 kalóriát tartalmaz.

Egy muffin például akár 400-at is.

Kérdés ezek után, melyiket is válaszd?

1_muffin_macarons.jpg