Vegán Sunday Market
Január 14-én tizedik alkalommal került megrendezésre az Anker’t bárban a Vegán Sunday Market, a Vegán Lettem és a Vegan Food Fest szervezésében. A rendezvénysorozat az egyetlen vegán piac Magyarországon, ahol nemcsak hús-, tej-, tojás- és mézmentes alternatívákat találhatunk mindennapi étkezéseinkhez, de segítséget és motivációt is nyújtanak nekünk különböző előadásokkal és kerekasztal beszélgetésekkel olyanok, akik már évek óta vegán életmódot folytatnak.
A veganizmus egy állatvédő mozgalom. A vegánok mellőznek minden állati eredetű ételt, háztartási szert, kozmetikumot és alapvetően a „haszonállat” státusz eltörlésére törekednek.
A programok között az első egy úgynevezett „kezdő vegán meetup” volt, Bergovecz László, Kakuk Bálint, Máté Boróka, Szűcs Péter, Tóth Zília és Gacsó Anikó szereplésével. Mindannyian vegán aktivisták, bár ahogy a beszélgetésből kiderült, minden vegán életmódot folytató ember aktivista is egyben, mivel már azzal is, hogy elmeséli a történetét, egyfajta gondolkodásmódot ismertet meg másokkal. A beszélgetésben volt szó a család és a barátok alkalmazkodásáról, illetve elutasításáról, az általános véleményekről és arról, hogy a legtöbben nagyon keveset tudnak a veganizmusról.
Számomra a legfontosabb pont az volt, hogy tisztáztuk, ez nem csak arról szól, hogy sajnáljuk az állatokat, mert nem élhetnek miattunk boldog életet. Ez ennél sokkal több. Nem kell az állatokat jobban szeretni bárminél, nem kell bántani azokat, akik nem így gondolkodnak. Csupán át kell gondolni, hogy szeretnék-e egy másik érző lénynek fájdalmat okozni, szeretném-e a cirkuszban és az állatkertben rácsok mögött látni őket, vagy szeretnék-e minden nap húst, tejtermékeket vagy tojást enni, hogyha megtehetem azt is, hogy ezeket mellőzöm. Ez tulajdonképpen a fejlődés része. Már nem vagyunk rászorulva arra, hogy állati eredetű ételeket együnk, mert a technológia és a tudomány lehetővé tette, hogy növényi alapú táplálkozással is ugyanazokat a vitaminokat és nyomelemeket vigyük a szervezetünkbe.
Vegán hamburger és fánk (VeganLove)
Ezt követően Fodor Gábor arról beszélt, hogy egy jogász szemével mit jelent vegánnak lenni. Volt vegán baba-mama klub, ahol arról volt szó, hogy egy kisbaba számára a vegán életmód nem veszélyes, hiszen ugyanolyan egészséges kisgyerekek lesznek akárcsak a társaik. Szó esett arról is, hogy a magyarországi börtönökben és kórházakban mennyire siralmas a helyzet az étkeztetés szintjén, ahol a kötött protokoll miatt nem tehetik meg azt, hogy a különböző diétákra odafigyeljenek. Abból is kaphattunk ízelítőt, hogy a különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel milyen anyagokat viszünk be és hogy ha valamilyen ételt „megkívánunk” a szervezetünk jelzi nekünk, hogy egy anyagból hiányt szenved. Azért kívánunk meg húst és tejtermékeket, mert a szervezetünk ezt szokta meg gyerekkorunkból, ezt kaptuk a kultúránkból és ha erre találunk alternatívát, az átállás sokkal könnyebb lesz.
Bonifert Anna pszichológus az életmódváltás nehézségeiről beszélt nekünk. Elmondta, hogy ha valaki nem tudja elfogadni azt, hogy vegán vagy, az nem a te problémád, hanem az övé. Benne van valamilyen feszültség, ami gátolja ezt az elfogadást, de az egymás iránt táplált tisztelet segít legyőzni ezeket a gátakat. Amennyiben valaki érdeklődve fordul feléd és nem kritizálva, te is tisztelettel tudsz bánni vele. Nem kell követnie téged, ha nem akar, de nem is fog vissza abban, amit te szeretnél. Arról is mesélt, hogy sokan hibáztatják önmagukat azért, mert az életük nagy részében állati eredetű ételeket is ettek, vagy azért, mert sokszor visszaestek abba az életmódba, amit elhagyni szerettek volna. Szerinte ez nem megoldás semmire. Nem szabad elítélni azokat, akik húst esznek, ahogy magadat sem kell elítélni. Mindenki egy adott ponton van az életében, ahonnan fejlődik, továbblép, folytatja az útját.
Vegán Mac’n’cheese, fánk és limonádé (VeganLove)
Ezután egy workshopon vettünk részt, ahol arról tanulhattunk, hogyan készítsünk „vajkrémet” vegán módon.
Az előadások mellett a klasszikus értelemben vett piac is jelen volt, ahol rengeteg vegán ételt lehetett megkóstolni: hamburgereket, süteményeket, csokit, pizzát. Ezen felül kozmetikumokkal, krémekkel, mosószerekkel is megismerkedhettünk és vásárolhattunk is belőlük. Free-nom, vegán és allergénmentes édességek
Amellett, hogy segíti a vegánokat az életmódjuk fenntartásában és szélesíti a nem vegánok látókörét, közösséget is teremt a rendezvény. Rengeteg barát, ismerős volt a résztvevők között. Láthatóan állandó a közönsége az ilyen eseményeknek, és a hasonló gondolkodás miatt egy támogató közösség alakult ki belőlük. Nagyon jó élmény volt ellátogatni a Sunday Market-re és meghallgatni a véleményeket, érdekességeket és személyes történeteket ezektől az emberektől. Sokat tanulhattam és feltehettem a kérdéseimet, egyik sem maradt megválaszolatlanul.
Írta: Pógyor Fanni